Salah satu perkara yang paling penting
dan utama yang perlu ibu-ibu menyusu faham bagi menjayakan penyusuan
anak mereka adalah tentang peri pentingnya ibu-ibu menyusu ini
mendapatkan nutrisi yang secukupnya dan malah bagi sesetengah jenis
nutrient, mereka memerlukannya dalam kuantiti yang lebih tinggi
berbanding daripada wanita yang tidak menyusukan anak seperti
berikut:
Nutrient
|
Normal (30 tahun ke atas)
|
Mengandung
|
Menyusu
|
Energy (kcal)
|
2180
|
2540 2650
|
2680
|
Protein (g)
|
55
|
62.5
|
70-75
|
Calcium (mg)
|
800
|
1000
|
1000
|
Vitamin A (µg RE)
|
500
|
800
|
850
|
Vitamin C (mg)
|
70
|
80
|
95
|
Thiamin, B1 (mg)
|
1.1
|
1.4
|
1.5
|
Riboflavin, B2 (mg)
|
1.1
|
1.4
|
1.6
|
Niacin (mg)
|
14
|
18
|
17
|
Folate (µg)
|
400
|
600
|
500
|
Zinc (mg)
|
4.9
|
5.510
|
7.2
9.5
|
Selenium (µg)
|
25
|
25 29
|
34 41
|
Take note ye, dalam table diatas saya
hanya listkan jenis-jenis zat makanan yang diperlukan lebih oleh
seorang ibu menyusu berbanding wanita yang tidak mengandung atau
menyusukan anak. Untuk zat-zat lain, keperluannya sama seperti biasa.
Jadi, kita nampak perbezaannya kan? Cuba kita selidik, adakah
pemakanan kita semasa laktasi mendapat nutrisi-nutrisi ini
secukupnya? Adakah sebelum mengandung atau menyusu kita sudah cukup
mendapat nutrisi ini? Adakah selepas melahirkan anak kita
menggandakan usaha untuk makan makanan yang lebih berkhasiat? Atau
semasa berpantang kita ditegah daripada makan pelbagai jenis makanan
dan dipaksa makan dalam kuantiti yang sedikit supaya dapat
kembali kepada bentuk badan yang asal?
Harus diingat ye ibu-ibu, keperluan
nutrisi ini adalah untuk ANDA (baca: KITA, termasuk saya). Kuantiti
dan pemilihan makanan yang kurang berkhasiat yang kita ambil tidak
akan menjejaskan penghasilan susu dengan syarat kita dapat
mengekalkan kekerapan penyusuan dan pengepaman. Sebagaimana ketika
mengandung, segala nutrisi disalurkan kepada anak melalui plasenta,
begitu jugalah alirannya apabila menyusukan mereka. Sekiranya makanan
yang diambil tidak mengandungi khasiat yang mencukupi untuk keperluan
ibu dan anak, yang mendapat kesannya adalah si ibu. Sebabnya, segala
khasiat yang diambil dari makanan akan disalurkan kepada anak melalui
susu ibu. Dan tahukah anda, nutrien untuk si comel bukan sahaja dari
pemakanan yang kita ambil, tetapi juga dari simpanan lemak yang kita
bina semasa mengandung? Sekiranya kesemua ini hilang, apakah pula
khasiat yang tinggal untuk kesihatan dan kecergasan tubuh kita?
Jadi, tidak
hairanlah kalau ada ibu-ibu menyusu yang sering merasa keletihan atau
mengadu sakit-sakit tulang dan sendi dan pelbagai masalah lagi. Ini
semua sebenarnya adalah kesan dari kekurangan zat dalam pemakanan
seharian. Bagaimana untuk mengatasinya? Saya pasti anda pun sudah
tahu jawapannya. Makanlah makanan yang seimbang seperti yang
disyorkan dalam piramid makanan dengan melebihkan sedikit kuantiti
pengambilan bagi makanan untuk mendapatkan zat di dalam jadual di
atas. Contohnya seperti berikut:
Kalsium
|
Sumber : susu, produk kacang soya, keju, dadih dan sayuran
hijau. Pilihla produk yang diperkaya dengan kalsium. Kalsium
suplemen di sarankan bagi ibu yang kurang pengambilan diet |
Vitamin A
|
Sumber : hati, sayur berdaun gelap, buah dan sayur berwarna
oren |
Vitamin B Kompleks
|
Sumber: ikan, daging tanpa lemak, susu dan hati. Suplemen perlu
di sarankan bagi ibu mempunyai simpanan vitamin B komples yang
rendah (terutamanya ibu yang mengamalkan vegetarian) |
Vitamin C
|
Sumber :buah–buahan (oren, betik, kiwi) Tambahan suplemen
tidak perlu bagi ibu yang mengambil makanan seimbang mencukupi |
Tetapi, bagaimana jika anda tidak mampu
untuk mengamalkan diet yang seimbang dan mencukupi ini? Jangan
bimbang. Ambillah dengan konsisten set menyusu Shaklee di bawah ini dan
alamilah perbezaannya!
No comments:
Post a Comment