Sumber - http://www.akupunyer.com/2011/09/teknik-seo-untuk-blogspot.html#ixzz2lAmvaChn

RahsiaVitaminIbu.Com

Salam sayang semua pembaca blog VItamin Online Store..

Untuk pengetahuan semua pembaca blog ini (www.naturally-vitamin.blogspot.com), kami telah berpindah ke domain baru iaitu Rahsia Vitamin Ibu.

Jadi, untuk informasi dan tips-tips berkaitan dengan Shaklee daripada kami, sila layari website kami di http://rahsiavitaminibu.com ye!

Walaubagaimanapun, setiap update terkini dari Rahsia VItamin Ibu akan di-link kan ke blog ni. Anda hanya perlu klik kepada link yang terdapat dalam setiap entry dan seterusnya akan dibawa kepada artikel terkini di website baru kami.

Fanpage kami tetap sama iaitu VItamin Online Store ... bagi yang belum like FB page ini, tekan button LIKE laju2 agar anda tidak terlepas sebarang informasi terkini dari kami.

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi 012-357 9599!

Thursday, 11 December 2014

Miss Z Lega Tips Atasi Rambut Gugur Menjadi!

Alhamdulillah, seronok betul saya malam tadi apabila,mendapat whatsapp  dari customer, Miss Z, yang memberitahu bahawa tips atasi rambut gugur yang saya berikan kepadanya hampir 2 minggu lalu menjadi! :):):)


Tips Atasi Masalah Rambut Gugur


 


Dua minggu lalu Miss Z ni tergerak nak menghubungi saya untuk mengetahui apakah yang Shaklee boleh bantu untuk mengurangkan keguguran rambut yang sedang dialaminya.


So, saya pun consult dia dulu. Sebelum apa-apa cadangan kena tahu dulu apa punca keguguran rambut dia. Barulah saya dapat suggestkan apa yang paling sesuai dan berkesan untuk membantunya menyelesaikan dilemma yang dihadapi. Nasib baik dia jumpa saya..certified SID yang dah pergi kelas nutrisi. Hihi. So, adalah ilmu yang boleh saya kongsikan dengannya.


Punca Rambut Gugur


Sebenarnya, ada macam-macam sebab yang buatkan kita selalu keguguran rambut. 100 helai sehari, itu perkara biasa. Tapi, jika lebih dari itu, there must be something wrong somewhere. Jom kita tengok dulu apa punca rambut gugur ni:


Berikut adalah antara punca yang menyebabkan rambut gugur berlaku di kalangan lelaki & wanita:


1-Penggunaan bahan kimia yang berlebihan. Bagi mereka yang suka mewarnakan rambutnya dan suka menggunakan bahan kimia untuk meluruskan rambut mereka. Penggunaan bahan kimia akan merosakkan rambut sehingga ke akarnya. Kesannya, rambut gugur terjadi.


Contoh yang paling dekat, kita suka kan bila syampu rambut, rambut wangi and ada banyak2 buih? Tapi, tahu tak BIASANYA buih itu hanyalah bahan kimia yang boleh membahayakan rambut kita. Cuba cek ingredient kat syampu kita pakai tu? Ada tak SLS? Pernah tak cek SLS tu apa? Kalau nak tahu, boleh teruskan bacaan tentang SLS di sini..


2-Perubahan hormon ketika mengandung dan melahirkan anak (untuk wanita). Ramai ibu mengandung dan ibu yang baru melahirkan anak mengalami masalah rambut gugur. Rambur mereka gugur di sebabkan perubahan hormon yang berlaku. Ia juga disebabkan, hormon yang tidak stabil di dalam badan  boleh menyebabkan kepada rambut gugur.


3-Faktor seterusnya adalah genetik. Jika seorang ibu atau bapa mengalami masalah rambut gugur apabila umurnya meningkat, anak perempuan dan lelakinya juga akan alami masalah yang sama.


4-Rambut gugur juga akan berlaku jika wanita/lelaki tersebut mengalami masalah aliran darah tidak lancar. Aliran darah yang tidak lancar di dalam badan boleh menjadi penyebab kepada rambut gugur.


5-Mempunyai masalah angin badan yang serius.


6-Selalu menarik rambut. Ada wanita mempunyai sikap menarik rambut sekuat hati ketika ingin mengikat rambut dan sebagainya.  Sikap sebegini boleh memberi kesan yang tidak baik pada akar rambut anda di mana ia akan jadi lemah dan senang untuk tercabut. Akibatnya, rambut anda akan gugur.


7-Gaya pemakanan yang tidak terkawal sehingga menyebabkan hormon di dalam badan juga boleh menjadi penyebab kepada rambut gugur.


Tips Atasi Rambut Gugur Dengan Shaklee


Ada banyak tips untuk mengurangkan rambut gugur ni. Tapi, since Miss Z tanya kat saya tentang Shaklee, so ini dia tips atau cara yang saya dah kongsikan kepadanya yang saya mahu kongsi dengan anda semua pula.


Mainly, kita boleh bahagikan kepada DUA untuk menngatasi keguguran rambut ni iaitu penjagaan luaran dan penjagaan dalaman.


1. Penjagaan Luaran Untuk Atasi Rambut Gugur


Dari luaran, kita boleh mengurangkan rambut gugur ini dengan menukar set penjagaan rambut yang kita guna sebelum ini kepada yang semulajadi dan bebas bahan kimia. So, kalau dengan Shaklee ni, gunakanlah set penjagaan rambut Prosante.


Tips Atasi Rambut Gugur


Dalam set Prosante ni, ada:


  • Nourishing Scalp Treatment untuk kuatkan akar rambut,

  • Revitalizing Shampoo dan Lightweight Conditioner untuk yang mengalami rambut gugur disebabkan oleh kekurangan zat,

  • Purifying Shampoo dan Replenishing Conditioner untuk yang mempunyai banyak kelumumur,

  • dan Long Lasting Finishing Spray yang semulajadi dan bebas bahan kimia.

Banyak sangat? Eh, bukan kena guna semua. Macam Miss Z, dia telah mengamalkan Revitalizing Shampoo dan Lightweight Conditioner sahaja untuk penjagaan luaran rambutnya. Dan Alhamdulillah, memang banyak perubahan yang dialami. So, kalau anda mahu, sila pilih apa yang anda perlukan sahaja  di sini. Kalau tak tahu nak pilih, boleh hubungi saya di 012-357 9599.


2. Penjagaan Dalaman Untuk Atasi Rambut Gugur


Saya takkan jemu-jemu mengingatkan kepada semua bahawa apa saja isu kesihatan atau kecantikan yang kita alami, semuanya berpunca dari makanan dan nutrisi kita. Sama ada makanan yang diambil tidak berkhasiat, atau mungkin saja kita kekurangan nutrisi dalam makanan yang kita ambil setiap hari.


Tips Atasi Rambut Gugur


Bagi isu rambut gugur ini, apa yang diperlukan dalam nutrisi kita adalah makanan yang mengandungi zinc, vitamin b, protein dan collagen.


1. Zinc adalah mineral yang penting untuk mendapatkan rambut yang sihat. Kekurangan zinc dalam nutrisi boleh menyebabkan rambut gugur, nipis, kusam dan cepat beruban.


2. Vitamin b atau b-complex pula adalah vitamin yang diperlukan untuk melancarkan aliran darah. Jika aliran darah tidak lancar, kita akan mudah rasa stress dan ini menyebabkan rambut mudah gugur. B-complex Shaklee mengandungi kesemua spektrum vitamin B yang diperlukan oleh badan kita:


  • Biotin (Vitamin B7) adalah vitamin B yang paling popular dalam menyokong kesihatan rambut. Ia amat digalakkan untuk diambil bersama zinc yang disebutkan tadi.

  • Vitamin B1 (Thiamin), B2 (Riboflavin) dan B3 (Niacin) bertindak untuk memberi nutrisi yang diperlukan oleh sel folikel rambut.

  • Vitamin B5 (Panthotenic Acid) pula menjadikan rambut lebih fleksibel, bersinar dan membantu mengurangkan keguguran rambut.

  • Vitamin B6 (Pyridoxine) berfungsi untuk membantu mengelakkan kelumumur.

  • Vitamin B12 (Cobalamin) juga untuk membantu mengelakkan botak..

3. Dan untuk akar umbinya, penjagaan rambut dari dalam amat memerlukan protein. Ini kerana protein adalah bahan asas untuk pertumbuhan rambut kita dan membaiki sel kulit kepala dan rambut yang tidak sihat.


4. Untuk mengelakkan rambut mudah putus atau gugur pula, kita perlu pastikan tisu penyambung dalam badan kita ini kuat. Untuk itu, bekalan collagen dalam badan haruslah sentiasa optimum. Tapi malangnya, semakin usia kita meningkat, kandungan collagen dalam badan kita semakin merosot dan menyebabkan bukan sahaja kulit berkedut malah rambut juga mudah putus dan gugur.


Miss Z telah memilih zinc untuk penjagaan rambutnya dari dalam. Anda juga boleh tiru macam Miss Z atau pilih semua atau salah satu produk yang saya ceritakan tadi di sini.


Botak atau rambut gugur sebelum usia ini memang sangat boleh menyebabkan kita hilang keyakinan diri. Saya pun selalu mengalaminya sewaktu dalam tempoh berpantang anak-anak saya dulu. Teringat pula rancangan-rancangan dalam TV yang selalu cerita pasal isu kesihatan rambut tu. Mesti ribu-riban nak belanja semua untuk tumbuhkan semula rambut tu kan?


Mujurlah saya kenal Shaklee terlebih dahulu. Selamat duittt poket!! :)


Kalau anda taknak belanja ribu-riban, eloklah bertindak sekarang macam Miss Z. InsyaAllah..berikhtiar dulu..apa salahnya kan? ;)


Jangan segan2 hubungi 012-357 9599 kalau mahukan lebih penjelasan..


Salam sayang,


Fara Fadzil – Pengedar Shaklee Ter-Famous di Kuala Lumpur :D


Shaklee ID: 860722


012-3579599Miss Z Lega Tips Atasi Rambut Gugur Menjadi!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...